آموزش‌های متفاوت به خانواده کودکان کار

احمد احمدی‌صدر؛ مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران/برنامه‌های متنوعی ویژه کودکان کار و خیابان (کودکان ایران) و خانواده‌های آنان در مراکز تحت پوشش سازمان خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران به همت مددکاران، مؤسسات خیریه و خیرینی که در حوزه کودکان کار و خیابان فعالیت دارند، انجام می‌شود که ازجمله این برنامه‌ها می‌توان […]

احمد احمدی‌صدر؛ مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران/برنامه‌های متنوعی ویژه کودکان کار و خیابان (کودکان ایران) و خانواده‌های آنان در مراکز تحت پوشش سازمان خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران به همت مددکاران، مؤسسات خیریه و خیرینی که در حوزه کودکان کار و خیابان فعالیت دارند، انجام می‌شود که ازجمله این برنامه‌ها می‌توان به خدمات تحصیلی و آموزشی اشاره کرد.
تمامی کودکان کار و کودکانی که در معرض آسیب‌های اجتماعی قرار دارند و به دلایل گوناگون از تحصیل بازمانده‌اند در این مراکز به شکل رایگان تحصیل می‌کنند و پس از گذراندن دوره تحصیل به مدارس دولتی برای ادامه تحصیل معرفی می‌شوند و البته کلاس‌های آموزشی و تقویتی نیز برای این جامعه هدف برپاست.
یکی از اقداماتی که در مراکز پویاشهر به اجرا درمی‌آید تا بتوانیم آسیب‌های اجتماعی در حوزه کودکان کار و خیابان را کاهش دهیم، ارائه آموزش‌های متفاوت به خانواده کودکان است، همچنین برگزاری کلاس‌های سوادآموزی، کلاس‌های مهارت‌آموزی و توانمندسازی است. اکثر خانواده‌های این کودکان خودشان نیز بی‌سواد یا کم‌سواد هستند و به همین دلیل مانع حضور کودکانشان در مقاطع تحصیلی می‌شوند؛ چراکه اولویت آنها کسب درآمد از طریق فرزندانشان سر چهارراه‌ها و… است.
فعالیت در مراکز پویاشهر کاملا تخصصی است؛ به همین منظور برنامه‌های ارائه‌شده با نظر کارشناسان این حوزه به اجرا درمی‌آیند. برای نمونه بر این باور هستیم که کودکان کار و خیابان و خانواده آنها را با استعدادیابی و‌ هدایت توانایی‌شان از طریق آموزش، مهارت‌آموزی و تحصیل به کسب مهارت برسانیم تا دیگر شاهد آن نباشیم که در خیابان یا کارگاه‌ها مجبور به‌کار شوند.
نخستین اقدام برای کودکان کار و خیابان در مراکز پویاشهر اقدامات حمایتی و مددکارانه است که این امر به شکل ویژه دنبال می‌شود تا خانواده‌های آنها نیز حمایت شوند و اگر مشکلاتی وجود دارد از این طریق بتوانیم آنها را برطرف ‌سازیم.
یکی دیگر از برنامه‌هایی که در این دوره مدیریت شهری از سوی مددکاران به شکل تخصصی دنبال می‌شود، استعدادیابی، آموزش و توانمندسازی ویژه کودکان کار و خیابان است. در این مراکز کودکانی که استعداد در زمینه‌های تحصیلی، فنی‌وحرفه‌ای، ورزشی، هنری و… داشته باشند نیز ابتدا شناسایی خواهند شد و سپس با حمایت‌های گوناگون، توانمندسازی آنها در دستور کار قرار خواهد گرفت.
برگزاری برنامه‌ها و جشنواره‌های هنری، فرهنگی و استفاده رایگان از مراکز تفریحی، ورزشی و اجتماعی و فراهم کردن زمینه سفرهای زیارتی برای این کودکان در معرض آسیب و خانواده‌های آنها از دیگر اقداماتی است که شهرداری تهران انجام می‌دهد تا این کودکان نیز فرصت استفاده از رویدادهای فرهنگی را داشته باشند.
گرچه ساماندهی کودکان‌کار و خیابان در قانون به‌عهده بهزیستی است و ما فقط مکلف به کمک در تامین فضا برای نگهداری این قشر هستیم آن هم کمک به تامین فضا و نه تماما تامین همه فضاهای مورد نیاز، اما خلئی که وجود دارد را باید کسی پر کند، خلأ آموزشی، خلأ تربیتی، خلأ فرهنگی خلأ توجه به کرامت و ارزش‌های انسانی، خلأ توجه به استعداد های نهفته این عزیزان و خلأهای مشاوره ای و روانشناختی این قشر و خانواده‌شان که همگی از دید دستگاه ها و نهادهای اصلی مسئول در این خصوص مغفول
مانده است.